Met nog wat slaapkorrels in onze ogen en een smoezelige chloorwalm om ons heen – sporen van een legendarisch zwembadfeest van de nacht ervoor – fietsen we naar het busstation op de Marnixstraat. Deze keer niet voor een dagje Snowplanet of heftig feest op Ruigoord, maar om te koken. Het doel van deze brakke zondag is om een warme maaltijd te verzorgen bij het Stoelenproject: een opvang voor daken thuislozen. Van 15 september tot 1 mei kunnen er dagelijks 45 mensen overnachten. Het kookproject heet ‘Koken in een andere Keuken’ en is een initiatief van Amsterdam Verbindt. Deze stichting wil door middel van dergelijke projecten mensen binnen Amsterdam, die normaal gesproken niet vaak met elkaar in contact komen, dichter bij elkaar brengen.

Wij als studenten kregen een budget van 100 euro mee om inkopen te doen. Dit bleek nogal een uitdaging te zijn, dus gingen we met z’n allen de Kinkerstraat op en lieten Nina – met haar lieve oogjes – langs groenteboeren en restaurants struinen om gratis producten te verzamelen. Ondertussen waren wij bezig met de rest van de boodschappen, tevens een uitdaging om – ietwat brak – een juiste inschatting te maken voor de hoeveelheid eten dat we nodig hadden.

Uiteindelijk slenterden we met zakken vol eten terug naar het project en begonnen we met koken: rijst met kip en appeltjes uit de oven. Dolle pret met z’n allen, uiteraard, en we hebben zelfs tussendoor nog aan het water van de februarizon kunnen genieten. Henny Heijmans, initiatiefneemster van Amsterdam Verbindt,kwam tijdens het koken langs in de keuken en ver telde ons – vol passie en enthousiasme – meer over het project. Onder tussen begon de zaal zich te vullen met mensen die onderdak voor de nacht zochten en onze maaltijd zouden gaan proeven. 

Al smullend van ons eten kregen we indrukwekkende verhalen te horen van onze mee-eters, die ver telden over hun leven als dakloze. Opvallend was dat de meesten verzorgd gekleed waren, wat ons beeld van deze mensen deed aanpassen. Terwijl iedereen nog aan het smikkelen was, kwam er een aantal mannen binnen gelopen. Ze gingen naast elkaar staan en begonnen uit volle borst a capella liederen te zingen, waar velen met open mond naar luisterden. Na het optreden ver trokken we – met een voldaan gevoel, onze ogen geopend en ja, als nog dikkere matties – om af te sluiten met een biertje. We waren het eens: dit gaan wij sowieso nog een keer doen.

Het nieuwe kookseizoen is net gestart en het Stoelenproject is altijd op zoek naar groepjes enthousiastelingen, a.k.a. DERMers, om een middag te kokkerellen. Volgens het concept van dit project zorgt iedere kookgroep zelf voor het budget. Voor studenten wordt een uitzondering gemaakt: wij koken gesponsord. Verzamel een groepje van 4 a 5 mensen en stuur een mail naar info@amsterdamverbindt.nl, je krijgt dan vooraf uitgebreide info toegestuurd, inclusief recepten.

Chatlotte van Dijk
Studenten surf vereniging D.E.R.M